HD
HD
HD oftewel Heupdysplasie is een slechte ontwikkeling van het heupgewricht. In het 1e jaar groeien honden vaak snel tot hun volwassen grootte. De oorzaak van HD is dat het kapsel niet sterk genoeg is, de aansluiting van kom en kop is onvoldoende waardoor de kop niet mooi rond maar afgeplat wordt. Doordat kom en kop niet goed passen gaat de kop losser zitten, en kan het heupgewricht zelfs uit de kom raken wat natuurlijk pijnlijk is voor de hond en schade geeft aan de heup en omliggende spieren.De hond kan niet soepel bewegen en krijgt vaak een wiebelkont en ingezakte rug. De hond zal proberen de heup te ontzien. Meestal rond het 1e levensjaar zijn honden uitgegroeid en wordt het kapsel wat sterker, klachten zullen dan ook verminderen, maar helaas komen na een aantal jaar toch klachten terug, aangezien het bot niet goed ontwikkeld is en er artrose gaat plaats vinden.
HD is erfelijk en wordt via het DNA meegegeven. HD is niet te voorkomen. HD is wel te behandelen, afhankelijk van de ernst van de klachten en stand van heupen.
Als je een pup krijgt (zeker van de grotere hondenrassen) is het belangrijk om rekening te houden met de groei en belasting van de heupen. Er moet en goede balans zijn tussen spieropbouw en belasting. Het hangt af van het hondenras maar over het algemeen houdt men aan dat per week van groei er 1 minuut langer gelopen mag worden, dus met 12 weken oud maximaal 12 minuten op een goede ondergrond. Pups zijn speels en moeten begrenst worden, lang achter een balletje aanrennen en onverwachte bewegingen maken zijn niet goed voor de heupen en kunnen aanwezige HD snel verslechteren. Ook lang naar het strand en veel trappen afrennen is af te raden.
Leer je hond om rustig een trap op en af te lopen, laat de hond op verschillende gronden lopen zodat er spieropbouw komt, denk aan gras, stoep op en af, ook de volgoefening is prima om de achterhand van de hond te trainen, maar let bij jonge honden goed op de tijd, bij 12 weken niet langer dan 3 minuten en daarna rustig lopen etc. dus niet 12 minuten trapjes oefenen.
Let op voeding afgestemd op snelle groei van het bewegingsapparaat en let op het gewicht van de hond, zware honden belasten hun gewrichten veel meer. Leg op gladde vloeren kleden neer zodat de hond voldoende grip heeft en niet steeds zijn heupen blesseerd.
Symptomen:
Bij jonge honden wordt HD nog wel eens verward met groeipijn, de hond wordt een jaar en de klachten worden minder, helaas mist een hond zo veel behandelmogelijkheden en zal de HD op lstere leeftijd misschien heftiger terugkomen.
Je herkent HD door de wiebelkontloop, honden zijn vaak wat stijver bij opstaan, hebben pijn en zullen zich rustiger gedragen, minder spelen, een doorgezakte rug, bij zulke signalen of twijfel benader de dierenarts. Bij voorkeur een dierenarts die ook orthopedie heeft gedaan en ervaring heeft met grote hondenrassen. Via observatie bij lopen en rennen en voelen kan men al veel opmaken over de heupen. Een rontgenfoto zal de uitslag geven, echter dit gebeurd vaak onder algehele narcose en is niet zonder risico
Behandelmogelijkheden:
Voor HD zijn verschillende behandelingen, er is een operatie om het bekken te kantelen waardoor de kop weer goed in de kom valt. een zeer ingrijpende operatie waarbij soms nog anderhald jaar na operatie gerevalideerd moet worden. Deze operatie vindt meestal plaats totaan 18 maanden.
Als blijkt op zeer jonge leeftijd dat er een gevoeligheid is voor HD kan ook Symphysiodese worden uitgevoerd, bij deze ingreep wordt een deel van de groeicapaciteit van het bekken uitgeschakeld, de bekkenbodem blijft nauwer waardoor de kop als het ware gekanteld wordt. Ook een risicovolle ingreep aangezien een jonge pup onder narcose moet. Deze operatie is nog in een experimenteel karakter en er zijn daardoor nog geen resultaten voor de lange termijn bekend.
Er zijn op latere leeftijd ook nog mogelijkheden om een hond te opereren om pijn te verminderen zoals het weghalen van een deel van de spier rondom de kop van de heup, hierdoor gaat e,a, wat losser zitten. Hiervoor zijn wel een aantal voorwaarden zoals een kop die nog redelijk diep in de kom zit omdat anders er weer subluxaties plaats gaan vinden.
Medicatie:
Er zijn verschillende medicamenten om de hond minder pijn te laten hebben, dit si vertegelijken als de ibruprofen en paracetamol bij mensen. Ook zijn er homeopatische middelen die verlichting kunnen geven en kan soms glucosamine en chondroitine gegeven worden om kraakbeen soepel te houden. Een voorbeeld hiervan is de Forever Living Aloe Vera producten.
Fysiotherapie en Hydrotherapie:
Fysiotherapie en hydrotherapie zijn een zeer goede manier om spieren in een goede conditie te houden en daarnaast spieren te laten ontspannen. Hydrotherapie zorgt voor spieropbouw. Bij HD is het van belang dat de omligende spieren aangesterkt en opgebouwd worden om de kop in de kom te houden dit voorkomt pijn.